Strona główna
O firmie
Oferta
Kontakt
Change language to english Zmień język na polski
Osłonki i folie
Kolejną ważną grupą towarową oferowaną przez naszą firmę są osłonki i folie.

Osłonki poliamidowe
  • jednowarstwowe nie termokurczliwe
  • jednowarstwowe termokurczliwe
  • barierowe wielowarstwowe
  • wiankowe
  • folie wielowarstwowe do pakowani na rolowych maszynach pakujących
  • woreczki do pakowania próżniowego


Osłonki kolagenowe
Osłonki kolagenowe jadalne znakomicie nadają się do takich produktów jak kabanosy, czy parówki wiedeńskie. Osłonka ta gwarantuje wysoką odporność technologiczną, zapewniając doskonałą miękkość przy nagryzaniu.

Zakres kalibrów Ø 17 – 28 mm
Kolory: bezbarwny, karmel, no smoker

Osłonki celulozowe
Osłonki celulozowe łączą zalety wysokiej elastyczności i łatwego zdejmowania. Są łatwe do stosowania w procesach produkcyjnych i nie wymagają wstępnego przygotowania. Nadają się do wędzenia.

Zakres kalibrów: Ø 12 – 42 mm
Kolory: bezbarwny, wędzony.

Osłonki białkowe
Osłonki białkowe niejadalne są bardzo popularne w zakładach przetwórstwa mięsnego. W Polsce produkcja kiełbasy żywieckiej, krakowskiej, tatrzańskiej w osłonce innego rodzaju dla wielu klientów i producentów jest nie do przyjęcia. Polecamy Państwu osłonkę białkową łatwozdejmowalną na roli lub marszczoną. Na życzenie klienta realizujemy nadruki na osłonkach.

Zakres kalibrów: Ø 32 – 80 mm
Kolory: bezbarwny, karmel, mahoń

Osłonki fibrus
Osłonki fibrusowe charakteryzują się wspaniałą wytrzymałością, łatwością użycia i stałością deklarowanego kalibru. Osłonki mogą być dostarczone w rolach, marszczone lub wiązane, czyste lub z wykonanym nadrukiem, ale zawsze zgodnie z życzeniem klienta. Wszystkie rodzaje osłonek fibrus są przyjazne dla środowiska. Po użyciu mogą być bezpiecznie kompostowane lub palone.

Zakres kalibrów: Ø 45 – 165 mm


Rodzaje osłonek Fibrus:
  • fibrus regular – osłonka do kiełbasy typu: mortadela, szynkowa
  • fibrus X – osłonka dobrze przylegająca do farszu, podąża za kurczeniem się produktu podczas procesu dojrzewania, przeznaczona do produkcji wędlin suszonych lub wędzonych trwałych i półtrwałych takich, jak: salami, krakowska sucha.
  • fibrus EP – osłonka łatwozdejmowalna, jest wykorzystywana do produkcji wędlin wędzonych lub parzonych przeznaczonych do plasterkowania.
  • Visko light – osłonka ta w porównaniu z tradycyjnym fibrusem ma cieńsze ścianki i jest bardziej elastyczna przez co można w nią nadziewać o ok. 10 % więcej farszu.
  • Visko smoke – nowoczesna osłonka nasączona preparatem dymu wędzarniczego.
  • Visko net – osłonka imitująca siatkę, nadaje wyrobom bardzo atrakcyjny wygląd, umożliwia niezwykle ścisłe wypełnienie, jest niezwykle wytrzymała i łatwo zdjąć ją z batonu.
  • Visko smoke barrier – osłonka do produkcji parzonych wędlin, szynek, produktów mięsnych i serów w których pożądany jest smak dymu wędzarniczego. Dostępne tylko w postaci zmarszczonej w kalibrach Ø 93, Ø 102 i Ø 120

Jeżeli nie znalazłeś produktu dla siebie, zadzwoń do nas, zamówimy go dla Ciebie

PEŁNA OFERTA